Vecka 40+

Nu ligger barnet bara och väntar och gottar sig. Kanske vill det vila lite innan det måste utsättas för den stora utmaningen: förlossningen. Kanske har du en så skön mage som den vill stanna lite extra länge i. Hur som helst, oroa dig inte, ut kommer barnet alltid.

Många kvinnor känner att det struntar i förlossningen nu bara barnet kommer ut någon gång. Men det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjukna upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du fpr en smidigare förlossning. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig. Din kropp blir bättre förberedd på att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång sv sig själv är alltid bäsy så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer.

Från vecka 40 träffar du din barnmorska varje vecka fram tills du är förlöst. Hon eller han gör de vanliga kontrollerna det vill säga, mäter livmodern, kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnet hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde.

I Stockholm brukar man göra igångsättning i vecka 42+0 om inte förlossningen startat spontant innan. Det finns olika medtoder att göra igångsättningar på. Igångsättning görs på det sjukhus du valt att föda på. Igångsättningen föregås av en så kallad överburenhetskontroll på sjukhuset då en bedömning görs av om, när och på vilket sätt förlossningen ska sättas igång. På en del sjukhus gör man ett ultraljud redan i vecka 41 för att kontrollerna fostervikt och fostervattenmängd. Din barnmorska vet vilka rutiner som finns på ditt förlossningssjukhus och informerar dig mer och dessa kontroller samt hjälper dig med eventuell tidsbokning.

Pappan. Inget är som väntans tider. Försök hjälpa din partner att fördriva tiden. Ett tips är att göra matlådor och frysa in. Färdiga portioner att tina i mikron är ovärderligt när barnet kommit. Särskilt när de färsta pappaveckorna är slut och kvinnan ska hinna ta hand om sig själv, barnet och kanske ett äldre syskon.

Snart är födelsedagen här, vi lovar. Grattis och lycka till!Nu måste jag springa iväg till bussen, jag ska till barnmorskan och fråga varför jag inte har fött än. Haha. Nej då. Men jag har tid hos barnmorskan för de vanliga kontrollerna. Så jag hinner inte skriva klart det ovan nu så jag får fylla i det sen. :) Efter det kommer väl storesyster och mamma hit som sen ska följa med till veterinären för att kolla upp hur våran lilla hund mår. :(

Kategori:

Lever tajt

Sitter och betalar lite utav mina räkningar. Usch. Den här månaden suger det extra mycket för mig att betala räkningarna. Får inga pengar alls. Sista lönen från Wayne´s kom förra månader och föräldrapenningen börjar inte komma fören i slutet av september. Men vad ska man göra? Man får ta och skrapa ihop det lilla man har för att betala, för vem vill ha massa påminnelser? Inte jag iallafall. Efter att det här är betalt så kommer jag leva tajt en månad, hah! Mindre roligt. Men det känns okej eftersom jag kommer ha världens goaste pojke här hemma, världens mysigaste hund och (troligtvis) världens finaste barn här hemma så jag är lycklig för det istället. ♥

Kategori:

Doggie

Eftersom våran kära Morgan har kommit på hur han så fint kryper ur sitt halsbank när man är på promenad så känns det rätt oroligt att gå promenad med honom. Eftersom han blir så överlycklig när han kommer lös, springer runt och studsar fram, full fart, det finns inget stop. Och att han då ska lyssna och komma när man ropar på honom finns inte, han har fått som ett litet lock för öronen just nu. Man blir ju arg, orolig och glad på samma gång. Orolig för att han förstår ju inte att vägen och bilarna är farliga, glad för att få se honom så otroligt lycklig. Jaja. Ska iallafall köpa ett nytt halsband som han kanske inte kommer ur så lätt. Funderar på ett halvstryp eller ett helt vanligt halsband.. Funderar också på om man kanske istället skulle skaffa en sele?! Hm. Problemet med en sele tycker jag är att hunden får så otroligt mycket mer kraft att dra i kopplet. Ett minus. Han som precis har börjat gått så fint, känns som att det kan gå tillbaka till den ivriga Morgan som alltid måste vara först. Vad är bäst tro?   
Pic: Det svarta - halvstryp och det bruna & svarta - "vanligt halsband"

Kategori: