Vecka 40+

Nu ligger barnet bara och väntar och gottar sig. Kanske vill det vila lite innan det måste utsättas för den stora utmaningen: förlossningen. Kanske har du en så skön mage som den vill stanna lite extra länge i. Hur som helst, oroa dig inte, ut kommer barnet alltid.

Många kvinnor känner att det struntar i förlossningen nu bara barnet kommer ut någon gång. Men det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjukna upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du fpr en smidigare förlossning. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig. Din kropp blir bättre förberedd på att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång sv sig själv är alltid bäsy så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer.

Från vecka 40 träffar du din barnmorska varje vecka fram tills du är förlöst. Hon eller han gör de vanliga kontrollerna det vill säga, mäter livmodern, kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnet hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde.

I Stockholm brukar man göra igångsättning i vecka 42+0 om inte förlossningen startat spontant innan. Det finns olika medtoder att göra igångsättningar på. Igångsättning görs på det sjukhus du valt att föda på. Igångsättningen föregås av en så kallad överburenhetskontroll på sjukhuset då en bedömning görs av om, när och på vilket sätt förlossningen ska sättas igång. På en del sjukhus gör man ett ultraljud redan i vecka 41 för att kontrollerna fostervikt och fostervattenmängd. Din barnmorska vet vilka rutiner som finns på ditt förlossningssjukhus och informerar dig mer och dessa kontroller samt hjälper dig med eventuell tidsbokning.

Pappan. Inget är som väntans tider. Försök hjälpa din partner att fördriva tiden. Ett tips är att göra matlådor och frysa in. Färdiga portioner att tina i mikron är ovärderligt när barnet kommit. Särskilt när de färsta pappaveckorna är slut och kvinnan ska hinna ta hand om sig själv, barnet och kanske ett äldre syskon.

Snart är födelsedagen här, vi lovar. Grattis och lycka till!Nu måste jag springa iväg till bussen, jag ska till barnmorskan och fråga varför jag inte har fött än. Haha. Nej då. Men jag har tid hos barnmorskan för de vanliga kontrollerna. Så jag hinner inte skriva klart det ovan nu så jag får fylla i det sen. :) Efter det kommer väl storesyster och mamma hit som sen ska följa med till veterinären för att kolla upp hur våran lilla hund mår. :(

Kategori: